top of page

Våra bästa tips för ett proffsigt CV


Ett bra CV är det första steget för ett lyckat jobbsökande!


Det är på ditt CV som arbetsgivare bedömer om du har rätt kompetens för jobbet. Därför är det viktigt att det är lätt att läsa och att det snabbt ger en bild av dina kunskaper och erfarenheter.För att CV:t ska upplevas som lättläst och strukturerat bör det vara uppdelat med tydliga rubriker.


Till exempel kan du dela in dina erfarenheter under rubrikerna arbetserfarenhet, utbildning samt övriga meriter. För att arbetsgivaren ska få upp ögonen för dina mest relevanta erfarenheter ska det senaste arbete eller utbildning ligga högst upp.


För att ge ett första intryck av dig själv är det också bra om du har en bild på dig själv. Se till att bilden känns professionell, be en kompis att ta en om du inte redan har en — använd inte en selfie!Förutom informationen omkring vad du jobbat med eller studerat tidigare är det även bra att ha med en kortare presentation om dig själv. Där kan du skriva hur gammal du är, vad du tycker om att jobba med, eller vad du har för målsättningar. Förutom dina erfarenheter, meriter och en bild på dig själv, är det bra att ange åtminstone en referens. Referensen kan vara din förra chef, en lärare eller en jobbcoach.


När du tycker ditt CV ser bra ut är det viktigt att kika igenom det en extra gång för att försäkra dig om att det inte förekommer stavfel eller felaktig grammatik.


Bifogat med ditt CV bör du också skicka med ett personligt brev. Det är ett kompletterande dokument där du får möjlighet att presentera dig själv mer ingående. Man kan säga att ett CV är tillbakablickande, medan det personliga brevet presenterar dina framtidsplaner. Du ska alltså inte upprepa de uppgifter som står i ditt CV, utan istället berätta vem du är, varför du söker tjänsten och varför just du skulle passa bra.

Eftersom varje tjänst kan ställa olika krav på arbetstagaren är det också viktigt att du skriver ett nytt personligt brev för varje tjänst du söker. Om du använder ord som står i jobbannonsen visar du att du är intresserad av tjänsten och att du läst annonsen noga.För att på ett bra sätt fånga läsarens intresse bör du inleda brevet med ett par meningar om dig själv. Nämn här vad du heter, var du bor och om du har någon erfarenhet som är meriterande för tjänsten. Därefter kan du nämna varför du tror att du skulle passa bra för tjänsten och vad som intresserar dig. För att sälja in dig själv bör du nämna alla erfarenheter och kunskaper du har som matchar tjänsten. Om arbetsgivaren efterfrågar god samarbetsförmåga är det bra att skriva om du är van att arbeta i grupp, eller om du spelat i ett lag.

Dina erfarenheter behöver inte komma från tidigare jobb. Det går bra att skriva om erfarenheter från skolan, eller en lagsport du utövat.När du skrivit en presentation av dig själv och varför du passar för tjänsten du söker är det dags att avsluta det personliga brevet.

För att sälja in dig själv ytterligare bör brevet avslutas med en uppmaning till arbetsgivaren. Skriv att su ser fram emot att få komma på intervju. "Jag ser fram emot att träffa er och berätta mer om mig själv".
Commenti


bottom of page