top of page

Nuvarande trender på arbetsmarknaden för den som söker jobb


Människor som sitter med VR-glasögon

Att söka jobb kan kännas överväldigande, särskilt när du har varit borta från arbetsmarknaden under en längre tid. Något som är säkert är att arbetsmarknaden ständigt förändras och att det ställs nya krav på jobbsökande. Dagens arbetsmiljö präglas starkt av digitalisering, hållbarhet och flexibilitet. Så hur navigerar man genom dessa utmaningar som långtidsarbetslös?


Den stora utmaningen på arbetsmarknaden är hastigheten i förändringarna. Teknologiska framsteg som artificiell intelligens och automatisering påverkar många yrkesroller. En annan stor trend är behovet av kontinuerligt lärande och anpassning. Arbetsgivare söker ofta efter individer som inte bara har rätt kvalifikationer men också förmågan att anpassa sig och lära nytt. Därför kan det kännas svårt för den som varit borta från arbetslivet att matcha dessa förväntningar.


Tre råd till dig som söker jobb idag:


1. Det livslånga lärandet: Det har aldrig varit viktigare att fortsätta lära sig. Ta del av gratis onlinekurser, webbseminarier och workshops. Särskilt inom digital kompetens finns det många resurser tillgängliga.

2. Nätverka: Använd sociala medier, som LinkedIn, för att bygga och underhålla professionella relationer. Kom ihåg, det är ofta inte vad du vet, utan vem du känner, som kan leda till jobbmöjligheter.


3. Anpassa ditt CV: Sätt fokus på dina överförbara färdigheter. Även om du varit borta från arbetsmarknaden har du förmodligen en uppsättning färdigheter som kan appliceras på nya jobb. Förtydliga dessa i ditt CV och ansökningsbrev.


Arbetsmarknaden är förvisso i ständig förändring, men med rätt verktyg och inställning kan du ta dig framåt. Kom ihåg att se varje utmaning som en möjlighet att växa och lära. Din erfarenhet, tillsammans med nyvunnen kunskap och rätt inställning, gör dig värdefull för många arbetsgivare.


bottom of page