top of page

Hur du hittar de "dolda" jobben!

Det finns fler lediga jobb än man tror!

Att annonsera ut en tjänst på Platsbanken och jobbsökarsajter, för att sedan gå igenom alla ansökningar och ta kontakt med alla sökande tar tid. Därför drar sig många arbetsgivare för att annonsera ut nya jobb.

I och med det visar statistik att hela 70(!) procent av alla jobb aldrig annonseras ut.


Istället förlitar sig många arbetsgivare på att hitta passande kandidater för tjänster genom att fråga sina medarbetare, eller andra de känner, för att hitta rätt person för jobbet.Den här typen av anställningar är vad som kallas ”dolda jobb”, och det finns alltså fler av dessa än de ”synliga” jobb som går att hitta på Platsbanken eller andra jobbsökarsidor. Därför är det viktigt att tänka utanför boxen i sitt arbetssökande, och gå utanför de traditionella kanalerna man oftast söker jobb i.


Hur söker jag jobb som det inte finns en annons för?

För det första går det bra att skicka spontanansökningar.

Skriv då upp en lista över företag du är intresserad av att jobba för. Skicka därefter ett mejl till en chef eller rekryterare på företaget och skriv att du är intresserad av att jobba hos dem. Bifoga ditt CV och personliga brev.

Tänk på att det är viktigt att inte skicka massutskick med ditt CV, en rekryterare kan enkelt se om du lagt tid på ansökan — så se till att lägga 10 minuter extra på varje ansökan, det kommer att ge utdelning!Betydelsen av ett nätverk

Även om spontanansökningar kan vara ett bra sätt att nå de ”dolda” jobben, är det vanligaste sättet att få ett jobb via kontakter. 70 procent av alla som får ett nytt jobb får det via vänner, familj, släkt och bekanta. De flesta företag frågar som sagt sin personal personal om de känner någon som skulle passa bra att jobba för dem.

Därför är det viktigt att bygga sitt nätverk. Genom att lära känna människor och hjälpa andra när du kan, kommer du att få hjälp tillbaka!


Bästa tipsen för att bygga ett nätverk

  1. Var generös — det börjar med dig! Hjälp någon som du vet behöver hjälp eller stöd.

  2. Var nyfiken på andra — var försiktig med att bara prata om dig själv. Ställ istället frågor till den som du pratar med.


Håll kontakten — ring, skicka sms, skriv på sociala medier. Fråga hur läget är och om det finns något du kan göra för dem.

  1. Var glad när du träffar nya människor — Le! Det smittar av sig och gör att människor vill vara runt dig.

  2. Nästa gång du träffar en ny person tänkt den ska ingå i ditt nätverk och gå igenom punkterna ovan.

  3. Använd Linkedin — LinkedIn är en professionell plattform. Det innebär att innehållet kretsar kring jobb, rekrytering, företagande, utbildning. Här lägger man inte ut något personligt. Skapa en profil och lägga till personer som du känner idag och sedan kan du lägga till personer som du är nyfiken på. LinkedIn är en perfekt plattform för att nätverka.Skriv ett personligt meddelande till de personer som finns bland dina kontakter. Lägg sedan till rekryterare och chefer på de företag som du är intresserad av.

Är du inskriven hos Arbetsförmedlingen och vill ha hjälp i ditt jobbsökande?

Vill du läsa mer om tjänsten Stöd och matchning? Klicka här!

Kontaktinformation till alla våra kontor hittar du här!


Comments


bottom of page